ADHD på jobbet

ADHD kan innebära svårigheter i vardagen och i sociala relationer, men många med diagnosen upplever de största utmaningarna på jobbet. Hur påverkar ADHD arbetsprestationer? Vilka anpassningar kan vara hjälpsamma? Och, måste man berätta för sin arbetsgivare att man har ADHD? Det är några av sakerna vi ska undersöka i denna artikel.

Hur påverkar ADHD arbetslivet?

ADHD påverkar arbetslivet på olika sätt, där de huvudsakliga symtomen är koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet och impulsivitet – tre utmaningar som ofta kräver anpassningar på arbetsplatsen. De kan ta sig uttryck på många olika sätt, men vanligt är att personer med ADHD ofta har svårt att bibehålla fokus, slutföra uppgifter och att sitta still. Symtomen kan också visa sig genom att man är tydligt hyperaktiv, både i tal och handling, att man ofta tappar bort saker eller att man är ouppmärksam på detaljer. Beroende på vilken svårighetsgrad man har (lindrig, medelsvår eller svår) kommer både antalet symtom, och deras intensitet, innebära olika stor påverkan på arbetslivet. Det är dock inte bara den faktiska symtombilden som spelar roll, utan även vilket yrke man har och hur arbetsmiljön ser ut.

Omväxlande, fysiska och flexibla jobb är med stor sannolikhet ofta mer kompatibla med ADHD än jobb som kräver långa stunder av fokus och stillasittande. Det beror på att personer med ADHD ofta har svårigheter med att bibehålla långvarig uppmärksamhet och att hantera rastlöshet, vilket kan göra det svårt att utföra arbetsuppgifter som kräver kontinuerlig koncentration. För personer med ADHD på jobbet kan en högljudd och stökig arbetsmiljö förvärra koncentrationssvårigheter, vilket gör det viktigt att skapa en ADHD-anpassad arbetsplats.

Viktigt att kartlägga behov vid ADHD på jobbet

ADHD är bara en del av individen, och symtomen varierar beroende på personlighetsdrag, yttre faktorer och andra diagnoser. Detta gör att varje person med ADHD på jobbet kan behöva unika anpassningar på arbetsplatsen.

Genom att förstå vilka områden som utgör störst besvär för en person med ADHD, kan man fokusera på just dem. Detta kan mynna ut i individuellt anpassade strategier och stödåtgärder för att hjälpa personen med ADHD att hantera sina svårigheter på ett effektivt sätt. Anpassningarna kan leda till att personen klarar av att utföra sina arbetsuppgifter på ett tillfredsställande sätt, något som kan leda till ökad trivsel och ett bättre självförtroende.

Noggrann kartläggning av individens behov är också viktigt eftersom det utgör en förebyggande åtgärd. Genom att tidigt identifiera individens behov, kan man redan innan svårigheterna inträffar avvärja eventuella prestationsbaserade bekymmer kopplade till diagnosen.

Anpassningar för ADHD på jobbet

Det finns många effektiva anpassningar för personer med ADHD på arbetsplatsen. Dessa anpassningar kan göra arbetslivet enklare och mer produktivt, särskilt för de som kämpar med koncentrationssvårigheter eller hyperaktivitet. Nedan följer förslag på några av dem:

  • Tydlig kommunikation

Efterfråga klara och tydliga instruktioner från din arbetsgivare. Se till att du förstår vad du ska göra, och vilka förväntningar som finns på dina olika arbetsuppgifter eller projekt. Om möjligt, be om att få instruktionerna koncist formulerade, både i muntlig och i skriftlig form.

  • Struktur och rutiner

Skapa en strukturerad arbetsmiljö med tydliga rutiner och deadlines. Använd dig av kalender och scheman för att organisera och planera dina arbetsuppgifter.

  • Flexibilitet

Att ha flexibla arbetsförhållanden kan underlätta. Undersök med din arbetsgivare i vilken mån detta är möjligt. Det kan till exempel handla om möjlighet att arbeta hemifrån ibland, eller att ha flexibla arbetstider.

  • Avskild arbetsmiljö

Att ha möjlighet till en lugn och avskild arbetsmiljö i vilken störande stimuli minimeras kan vara mycket hjälpsamt och underlätta för individen att fokusera på sina arbetsuppgifter.

  • Tekniska hjälpmedel

Att ha tillgång till tekniska hjälpmedel såsom tidsplaneringsverktyg, påminnelser och applikationer för att minska störande stimuli på till exempel datorn kan minska distraktioner och göra det lättare för personen att bibehålla fokus. Ljuddämpande hjälpmedel såsom öronproppar eller hörlurar kan med framgång användas för att minska störande ljud.

Jobb som passar personer med ADHD

Alla personer med ADHD är unika och har förmågor och talanger som kan vara värdefulla inom olika branscher. Därför går det inte att säga att ett yrke som passar en person med ADHD, nödvändigtvis skulle passa någon annan med diagnosen. Vissa roller kan dock, ur ett generellt perspektiv, vara särskilt lämpade för personer med ADHD på grund av de utmaningar som är förknippade med diagnosen. Följande jobb kan fungera väl för personer med ADHD.

1. Egenföretagare eller entreprenör

Som egenföretagare har du stor frihet att skapa dina egna rutiner, välja varierande arbetsuppgifter och anpassa arbetsmiljön efter dina behov. Personer med ADHD kan ofta blomstra när de får ta egna initiativ, snabbt gå vidare från idé till handling och forma sitt arbete utefter sina styrkor och intressen.

2. Kreativa yrken (exempelvis designer, konstnär, musiker)

Kreativt arbete ger möjlighet att variera arbetsuppgifter och att använda den ofta starka idérikedomen som många med ADHD har. I roller som designer, illustratör, fotograf eller musiker kan man rikta sin energi mot skapandeprocessen och njuta av ständigt nya utmaningar.

3. Praktiska och fysiska yrken (till exempel trädgårdsmästare, snickare, kock)

Dessa roller kräver ofta att man är aktiv, rör sig omkring och arbetar med händerna. För personer med ADHD kan detta vara fördelaktigt eftersom man slipper sitta stilla länge och i stället får utlopp för sin energi. Dessutom är arbetsmomenten ofta tydligt avgränsade, vilket underlättar fokus.

4. Service- och eventyrken (till exempel servitör, reseledare, eventplanerare)

Här får man ofta byta miljö, träffa olika människor och hantera varierande uppgifter. Denna omväxling kan passa den som har svårt för monotoni och stillasittande arbete. Den sociala interaktionen och det snabba tempot kan upplevas som stimulerande.

5. Sälj- och konsultroller (exempelvis rekryterare, rådgivare)

Sälj- och konsultyrken kombinerar ofta självständighet med ett målorienterat arbetssätt. Personen kan dra nytta av sin energi, entusiasm och förmåga att snabbt ta in ny information. Många personer med ADHD uppskattar också direkt återkoppling och de tydliga delmålen som ofta finns i säljroller.

6. IT- och teknikyrken (som webbutvecklare, UX-designer, teknisk support)

Även om vissa tekniska roller kräver längre perioder av koncentration, kan många IT-yrken erbjuda flexibilitet i arbetstider och miljö. Man kan arbeta hemifrån, ta korta pauser vid behov och använda hjälpmedel för struktur. Dessutom kan den kreativa problemlösningen som är central i många IT-roller vara stimulerande.

Får man bli polis eller brandman om man har ADHD?

Att arbeta som polis eller brandman kan stundtals vara mycket krävande, både fysiskt och psykiskt, och därför finns det krav som måste vara uppfyllda för att man ska kunna bli antagen till utbildningarna för respektive yrke. Vissa diagnoser, däribland ADHD, påverkar möjligheten att bli antagen.

Vid ansökan till polisutbildningen måste personer med ADHD skicka in ett särskilt medicinskt intyg till Plikt- och prövningsverket. Intyget ska vara skrivet av en läkare. Därefter görs en bedömning av individen och utefter vad resultatet av denna bedömning visar blir man antingen godkänd och går vidare i antagningsprocessen, eller får veta att man inte uppfyller kraven för polisutbildningen.

Brandmansutbildningen arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och även för denna utbildning finns medicinska krav som alla sökanden måste uppfylla. Rökdykning är ett obligatoriskt moment i utbildningen och för att få utbildas i rökdykning krävs ett så kallat tjänstbarhetsintyg. Ett sådant utfärdas inte till personer med nedsatt uppmärksamhet, initiativförmåga eller koncentrationsförmåga, vilket är symtom som stämmer väl överens med ADHD-diagnosen. Detta innebär att personer med ADHD inte kan bli brandmän.

Får man bli militär om man har ADHD?

Grundutbildningen är det första man måste göra för att bli militär. För att komma in på grundutbildningen krävs det att man uppfyller de fysiska och psykiska krav som Försvarsmakten har beslutat om. Dessa krav finns till för att säkerställa att de bäst lämpade väljs ut till försvaret. Tidigare har personer med ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar automatiskt diskvalificerats ur antagningsprocessen. Detta beror på att de funktionsnedsättningar som kommer med ADHD inte passar med de krav som en tjänst inom det militära innebär. Detta krav har på senare år ändrats och idag gäller diskvalificeringen bara personer med medelsvår eller svår ADHD. Det innebär att det går att bli antagen om du har en lindrig form av ADHD som inte kräver medicinering. Då ansöker man om särskild prövning och kan gå vidare i ansökningsprocessen för att se om man uppfyller de resterande krav som ställs.

Ska du berätta om din ADHD på jobbet?

ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning vilket innebär att man enligt diskrimineringslagen har rätt till anpassningar på jobbet. Huruvida man väljer att berätta för sin chef eller sina kollegor om sin ADHD är dock helt upp till en själv. Arbetsgivaren kan aldrig kräva att man ska dela med sig av sådan, privat, information. Man måste själv fundera på vad det kan finnas för möjliga för- och nackdelar med att berätta, respektive med att inte berätta. Ofta överväger fördelarna med att berätta nackdelarna, bland annat eftersom det bäddar för en öppen och ärlig kommunikation med arbetsgivaren. En annan positiv följd kan vara känslor av stolthet och självrespekt, man har stått upp för sig själv och kräver de anpassningar som man enligt lag har rätt till.

Misstänker du ADHD?

Boka ett gratis bedömningssamtal. Tid inom 24h. Samtal med psykolog via video eller telefon. Tider dagtid, kvällar och helger.