10 Vanliga symtom vid Autism

Autism kan vara lika unikt som de individer som lever med det – från subtila sociala svårigheter till intensiva intressen och behov av rutiner. Men vad är egentligen typiskt för Autism? Här utforskar vi de tio vanligaste tecknen för att ge en tydligare bild av detta komplexa tillstånd. 

Vad är Autism? 

Autism är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som påverkar hur en person uppfattar och relaterar till sin omgivning. Det är vanligt att Autism beskrivs som en spektrumdiagnos, vilket innebär att symtomen kan variera stort mellan individer. Variationen handlar exempelvis om skillnader inom funktionsnedsättningen, språkförmåga och intellektuell nivå. Av denna anledning är diagnosens officiella namn ”Autism spektrum tillstånd”(AST). Diagnosen kännetecknas av svårigheter inom två huvudsakliga områden:  

  • Social kommunikation  

  • Upprepade beteenden  

Tillståndet är medfött och varar livet ut, men hur det påverkar individen kan förändras över tid och med rätt stödinsatser. Några individer med Autism kan ha stora utmaningar i sin vardag och vara i behov av omfattande stöd, medan andra kan leva självständiga liv och ha en hög grad av funktion.

Skillnader mellan Autism och andra NPF-diagnoser 

Autism är en separat diagnos från ADHD och intellektuell funktionsnedsättning, men det är vanligt att dessa tillstånd förekommer samtidigt. Både ADHD och Autism kan innebära svårigheter med exekutiva funktioner, som att planera, organisera och hantera tid, vilket gör att de ibland kan förväxlas. Skillnaden ligger ofta i orsaken och uttrycken för dessa svårigheter – vid ADHD är det ofta impulsivitet och svårigheter att upprätthålla fokus som dominerar, medan det vid Autism snarare handlar om ett annorlunda sätt att bearbeta information och ett behov av struktur och förutsägbarhet. De sociala svårigheterna vid Autism handlar ofta om att relatera till och tolka sociala situationer på ett sätt som skiljer sig från det förväntade. Vid ADHD kan sociala svårigheter istället bero på impulsivitet eller bristande uppmärksamhet, vilket kan leda till att personen verkar avbryta, vara otålig eller missa viktiga nyanser i samtalet. Alltså, medan sociala svårigheter är en kärnaspekt av Autism - är de vid ADHD oftare en konsekvens av andra utmaningar.

10 vanliga tecken på Autism 

Här är tio vanliga tecken på Autism. Kom ihåg att alla inte visar alla dessa tecken, och uttrycken kan variera stort mellan individer. 

1. Svårigheter med social interaktion 

Personer med Autism kan ha svårt att förstå sociala koder, kroppsspråk och ansiktsuttryck. Det kan t.ex. handla om att man har svårt att veta hur man börjar ett samtal och vad som passar och inte passar att säga vid olika tillfällen. Detta kan leda till missförstånd i sociala situationer, men också svårigheter att skapa och upprätthålla relationer. I sin tur kan detta leda till att individer med Autism är mer för sig själva, eller har ett begränsat socialt umgänge.

2. Begränsade intressen 

Ett vanligt tecken på Autism är intensiva och begränsade intressen. Det kan röra sig om allt från tåg, dinosaurier eller matematik till konst och psykologi. Intresset kan vara ganska nischat och sträcka sig över längre perioder. Personen kan spendera mycket tid på att lära sig om och prata om sitt intresse.

3. Upprepade beteenden 

Personer med Autism visar ofta repetitiva beteenden, som att vicka på fingrarna, snurra föremål eller rada upp saker (istället för att använda dem på ett "typiskt" sätt). Vissa upprepar också ord eller fraser. Dessa beteenden kan ha en lugnande effekt och hjälper ofta individen att hantera stress eller överväldigande intryck. 

4. Sensorisk känslighet 

Många med Autism är mycket känsliga för sinnesintryck som ljud, ljus, lukt eller beröring. Till exempel kan höga ljud vara extremt obehagliga, eller vissa kläder kan kännas outhärdliga på huden. Dessa sensoriska upplevelser kan bli för överväldigande, vilket kan leda till ett stort stresspåslag för någon med Autism. Detta kallas överstimulering.  

5. Behov av rutiner 

Personer med Autism trivs ofta med fasta rutiner. Att veta vad som ska hända ger trygghet och förutsägbarhet. Det kan till exempel handla om specifika morgonrutiner eller regelbundenhet av måltider. Det kan i förlängning innebära stor påfrestning för någon med Autism när dessa rutiner bryts.

6. Svårigheter med verbal och icke-verbal kommunikation 

En del med Autism kan ha svårt att uttrycka sig verbalt eller förstå nyanser i andras språk. Detta kan innebära att de talar monotont, har svårt att förstå ironi, eller inte ser poängen med "småprat". 

7. Avvikande ögonkontakt 

Personer med Autism kan ha svårt för ögonkontakt, antingen undviker de den helt eller håller kvar blicken längre än vad som anses vanligt. Detta är en individuell egenskap och behöver inte vara negativ.

8. Svårigheter att förstå andras känslor 

Det kan vara utmanande för personer med Autism att förstå eller förutse hur andra känner sig. Detta betyder inte att de saknar empati – snarare att de kan behöva mer tid för att tolka känslor och situationer. 

9. Ovanliga sätt att bearbeta information 

Autistiska personer kan tänka annorlunda eller ha en mycket detaljinriktad uppfattning. Detta kan göra dem särskilt bra på vissa områden men kan också skapa utmaningar i att se helheten. 

10. Försenad eller annorlunda språkutveckling 

Hos barn med Autism kan språkutvecklingen vara försenad eller ta en annorlunda form. En del barn kan använda egna "hitte-på"-ord som har en specifik betydelse för dem, men som andra inte alltid förstår. Andra barn kan, tvärtom, ha ett "lillgammalt" språk och uttrycka sig på ett ovanligt vuxet eller formellt sätt för sin ålder. 

Varför är det viktigt att förstå symptomen på Autism? 

Att känna igen och förstå tecken på Autism är avgörande för att kunna ge rätt stöd och skapa en miljö där individen kan trivas och utvecklas. Genom att vara medveten om dessa tecken kan både individen och omgivningen få bättre förutsättningar att hantera utmaningar och lyfta fram styrkor. Detta bidrar till ökad självinsikt, förbättrad kommunikation och en mer inkluderande vardag – både i skola, arbete och sociala sammanhang. 

Misstänker du Autism?

Boka ett gratis bedömningssamtal. Tid inom 24h. Samtal med psykolog via video eller telefon. Tider dagtid, kvällar och helger.