
ADHD hos flickor
ADHD, eller attention deficit hyperactivity disorder, är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som ofta förknippas med pojkar men som i allra högsta grad även drabbar flickor. De har under lång tid förbisetts i vården eller fått felaktiga diagnoser till följd av okunskapen som finns kring vad det innebär att vara flicka med ADHD. För att ändra på detta ska vi i denna artikel utforska ADHD hos flickor. Hur yttrar det sig? Varför flyger flickor så ofta under radarn, och vilken koppling har det till psykisk ohälsa?
ADHD hos flickor - varför ser symtomen annorlunda ut än hos pojkar?
ADHD är en neuropsykiatrisk diagnos som påverkar uppmärksamhet, impulskontroll och ibland även hyperaktivitet. Den diagnosmanual som används inom vården (DSM) gör ingen skillnad på kön, vilket innebär att kriterierna är desamma oavsett om man talar om pojkar eller flickor. Ändå märks det ofta att flickor med ADHD uppvisar andra typer av tecken och beteenden än pojkar. Medan pojkar ofta har mer utåtriktad hyperaktivitet och impulsivitet, tenderar ADHD hos flickor att yttra sig i mer inåtvända, eller internaliserade, symtom. Det kan handla om oro, dagdrömmande, ångest eller svårigheter med planering som inte alltid märks av omgivningen. Av just den anledningen är det vanligt att ADHD hos flickor upptäcks senare – eller inte alls.
Under barndomen är det vanligt att flickor med ADHD upplevs som mindre störande än pojkar med ADHD, något som går i linje med att symtomen sällan märks utåt. Flickor som kämpar med internaliserade symtom misstas ofta för att ha annan problematik, till exempel ångest eller nedstämdhet. I skolan handlar svårigheterna ofta om att bibehålla fokus och att kunna organisera arbetet kring skoluppgifter och hemläxor. Flickor med ADHD är många gånger också mycket bra på att aktivt dölja sina svårigheter vilket tar mycket energi, något som i sig kan leda till trötthet och att arbetet i skolan blir lidande. Detta riskerar att påverka skolprestationen på lång sikt och om inte besvären fångas upp kan betygen i de senare årskurserna bli negativt påverkade.
Impulsivitet är ett av symtomen på ADHD som kan se olika ut beroende på vilket kön den drabbade personen har, och även detta kan vara ett internaliserat symtom. Hos flickor i tonåren kan impulsiviteten ta sig uttryck på mer subtila sätt än hos pojkar i samma ålder. Det kan till exempel handla om att man ägnar sig åt impulsiv shopping utan att tänka igenom behovet eller konsekvenserna av köpet. Detta kan leda till ekonomisk stress eller ansamling av onödiga saker. Det kan också ta sig uttryck i relationer med vänner och familj genom att man av misstag överskrider människors känslomässiga gränser, vilket i sin tur kan orsaka konflikter, missförstånd och i värsta fall förlust av viktiga relationer.
Varför är ADHD hos flickor ofta svårt att upptäcka?
En av de största utmaningarna för flickor med ADHD är att få en korrekt diagnos. Många gånger förbises deras symtom eller tillskrivs helt andra, felaktiga orsaker. Att detta förekommer kan delvis bero på att kriterierna för att kunna få en ADHD-diagnos historiskt sett har baserats på typiskt manliga symtom, såsom utåtriktad hyperaktivitet och tydliga uppmärksamhetsproblem. Det kan leda till att vårdpersonal därför inte känner igen att de internaliserade symtom som flickor har faktiskt också är tecken på ADHD. Detta i kombination med att flickor många gånger har en förmåga att dölja sina symtom bättre än pojkar genom att anpassa sig till sociala förväntningar, har bidragit till att många flyger under radarn.
Det är dessutom inte ovanligt att personer i omgivningen och vårdpersonal tror att symtomen är tecken på ångestproblematik. Ibland misstas de också för att vara kopplade till flickans personlighet, vilket kan leda till skambeläggning av individens svårigheter och en “skärp-dig-mentalitet”. Denna okunskap leder till att flickor generellt får sina diagnoser långt senare än pojkar, vilket är mycket olyckligt eftersom obehandlad ADHD kan leda till stora problem i skolan, arbetslivet och i vardagen.
ADHD och psykisk ohälsa hos flickor
Psykisk ohälsa är dessvärre vanligare hos flickor med ADHD än hos pojkar med samma diagnos. Flickor upplever ofta tidigt i livet höga krav inom flera områden. Inte sällan förväntas man prestera mycket bra i skolan, på fritidsaktiviteter och när det kommer till det sociala umgänget. Ofta är det tungt att förhålla sig till dessa förväntningar samtidigt som man lider av de svårigheter som diagnosen innebär. Tyvärr är inte bara de höga kraven i sig som kan ge upphov till dåligt mående. En annan faktor är den dubbelbestraffning som många flickor upplever. Den utgörs dels av de svårigheter som är kopplat till diagnosen och dels av oförståelse eller fördomar från omgivningen kring varför den drabbade inte lyckas nå upp till de normer som finns gällande hur flickor “bör” bete sig. Oförståelsen och fördomarna blir i sig något som individen måste hantera, vilket kräver ytterligare energi och riskerar att förvärra måendet.
Flickor med ADHD riskerar också i större utsträckning än flickor utan diagnosen att drabbas av annan psykiatrisk problematik, till exempel ätstörningar, ångestsyndrom och depression. Dessa är allvarliga psykiatriska problem som kan leda till stort lidande för både den drabbade individen och familjen. För att förebygga detta är det av yttersta vikt att problem och symtom fångas upp i tid så att de kan behandlas. Dessutom tenderar ADHD hos flickor, särskilt om den är odiagnostiserad och därmed obehandlad, också att gå ut över skolgången och påverka den negativt. Att inte klara av de saker som andra klasskamrater gör, såsom att sitta still eller att koncentrera sig, kan leda till känslor av utanförskap och sviktande självkänsla.
10 vanliga ADHD-symtom hos flickor
Det kan vara svårt att känna ogen ADHD symtom hos tjejer eftersom de ofta avviket från de klassiska bilden av ADHD. Många flickor blir också mycket bra på att dölja sina symtom, något som kallas för maskering. Detta är dåligt i längden eftersom flickornas behov riskerar att förbises och inte fångas upp. I följande checklista ska vi därför gå igenom tio vanliga symtom och beteenden som kan indikera ADHD hos flickor.
Svårigheter med uppmärksamhet
Många flickor med ADHD kämpar med att hålla kvar fokus, särskilt vid monotona eller tråkiga uppgifter. Det kan innebära att de lätt tappar tråden när läraren förklarar ett nytt moment eller blir rastlösa under längre genomgångar. Problemet visar sig inte alltid i samma utsträckning vid aktiviteter de älskar, där de i stället kan gå in i en slags ”hyperfokus”
Problem med organisation
En typisk utmaning är att strukturera skoluppgifter eller planera läxläsningen över tid. Slarvfel kan uppstå, inte för att man saknar ämneskunskap, utan för att viktig information glöms eller missas i farten. För vissa flickor blir skrivbordet snabbt rörigt, vilket skapar ännu större svårigheter att hitta det de behöver när de ska göra en uppgift.
Lättdistraherad
Distraktionsmoment kan komma både utifrån – som ljud i klassrummet eller samtal runtomkring – och inifrån, i form av egna tankar som skenar i väg. En flicka med ADHD kanske märker att hon börjar fundera på helt andra saker mitt i en genomgång, och när hon återvänder mentalt har hon missat halva instruktionen.
Impulsivitet
Impulsivitet kan visa sig genom att man avbryter andra, fattar snabba beslut eller säger saker man senare ångrar. Flickor kan till exempel köpa saker spontant utan att tänka på konsekvenserna eller skicka meddelanden i affekt, vilket kan orsaka problem i relationer. I många fall bottnar detta i en svårighet att hejda en stark inre drivkraft eller känsla.
Svårt att följa instruktioner
Även tydliga instruktioner kan kännas överväldigande, särskilt om de är långa eller detaljerade. Flickor med ADHD kan missa viktiga steg i en instruktion för att de var mentalt frånvarande just när läraren förklarade. Resultatet blir ofta halvfärdiga arbeten eller missförstånd kring vad som egentligen skulle göras.
Emotionell reaktivitet
Starka känslor kan snabbt bubbla upp till ytan vid minsta motgång. Ilskan eller gråten kommer ibland oväntat för både den drabbade och omgivningen. För en flicka med ADHD kan detta vara särskilt tärande eftersom hon kanske försöker upprätthålla en lugn fasad men inombords känner stor frustration eller sorg.
Sociala svårigheter
Impulsiviteten och eventuellt en inre rastlöshet kan leda till utmaningar i vänskapsrelationer. Flickan kanske avbryter eller pratar i munnen på andra, vilket uppfattas som ohövligt. Ibland kan hon också missa sociala nyanser, vilket gör att hon framstår som känslokall eller ointresserad, trots att det inte är hennes avsikt.
Låg självkänsla
Att få höra ”Skärp dig” eller uppleva att man ständigt ligger steget efter jämnåriga kan sätta djupa spår. Flickor med ADHD kan därför utveckla negativa tankar om sin egen förmåga, vilket i sin tur kan skapa en ond cirkel. Ju lägre självkänslan blir, desto större rädsla för att misslyckas.
Skiftande intressen
En ny aktivitet kan kännas väldigt spännande till en början, men intresset falnar så snart det dyker upp något annat som lockar mer. Det gör att flickor med ADHD ibland hoppar från projekt till projekt utan att avsluta dem. I en skolkontext kan detta resultera i många påbörjade uppgifter men få färdiga.
Inre och yttre rastlöshet
Rastlösheten behöver inte alltid märkas genom att flickan springer runt eller är högljudd. Ofta handlar det om en inre oro eller tankekarusell som gör det svårt att varva ner och slappna av. Det kan också yttra sig i mindre, ständigt återkommande rörelser, som att vicka på foten, pilla på saker eller bita på pennor.
Misstänker du att ditt barn har ADHD?
Boka ett gratis bedömningssamtal. Tid inom 24h. Samtal med psykolog via video eller telefon. Tider dagtid, kvällar och helger.