Medicinering vid ADHD
Behandling vid ADHD brukar bestå av flera olika delar och ofta kombineras psykoedukation, anpassningar i vardagen, kognitiv beteendeterapi (KBT) och läkemedelsbehandling. Just medicinering brukar stå för en stor del av symtomlindringen och i den här artikeln ska vi bland annat undersöka vilka olika typer av läkemedel som finns, vilka biverkningar de kan ha och huruvida barn med ADHD kan behandlas med läkemedel.
Olika typer av medicin
Det finns flera olika typer av substanser som används vid medicinering av ADHD och läkemedelsbehandlingen ser olika ut för olika personer. Under besök hos läkare går man igenom patientens symtom, sjukdomshistoria och eventuell samsjuklighet och utefter denna information tar man beslut om vilken typ av medicin som skulle fungera bäst. Det finns idag en handfull läkemedelssubstanser som är godkända för ADHD-behandling och de flesta av dem faller under gruppen centralstimulerande. Det betyder att de påverkar individens centrala nervsystem, har en aktiverande effekt och ökar förmågan till koncentration och uppmärksamhet, ofta genom att påverka nivåerna av noradrenalin- och dopamin i hjärnan. Nedan går vi igenom några av de vanligaste läkemedlen som förskrivs vid medicinering för ADHD.
Elvanse
Elvanse innehåller den aktiva substansen långverkande dexamfetamin (lisdexamfetamin). Man tar en dos på morgonen och effekten verkar gradvis under en 13-timmarsperiod. Elvanse förbättrar aktiviteten i vissa områden i hjärnan, vilket kan bidra till förbättrad uppmärksamhet och mindre impulsivitet.
Concerta
Concerta är en typ av ADHD-medicin som innehåller en annan läkemedelssubstans än Elvanse, nämligen metylfenidat. Även detta är en långtidsverkande medicin och vanligtvis tas en dos på morgonen. Effekten varar i åtta till tolv timmar och medicinen kan bland annat förbättra uppmärksamheten och minska impulsiviteten.
Intuniv
Intuniv är en medicin som kan användas specifikt för behandling hos barn och ungdomar med ADHD. Det aktiva ämnet är guanfacin och man tar en dos på morgonen.
Ritalin
Läkemedelssubstansen i Ritalin är medellångverkande metylfenidat. Effekten av medicinen varar i sex till åtta timmar, och vanligtvis tar man en dos på morgonen. För att förhindra påverkan på sömnen är det viktigt att dosen inte intas för sent på morgonen.
Voxra
Voxra är till skillnad från de andra nämnda läkemedlen inte främst framtaget för behandling vid ADHD utan används främst vid depression. Man har dock sett att Voxra kan ha en positiv effekt på ADHD-symtom genom att påverka signalsubstanser som dopamin och noradrenalin. När det gäller Voxra är det dock viktigt att vara medveten om potentiella biverkningar, såsom muntorrhet, sömnproblem, illamående och ibland även huvudvärk. Det finns dock inte tillräckligt mycket forskning på hur Voxra fungerar vid ADHD och därför är det inte ett av de läkemedel som vanligtvis rekommenderas.
Biverkningar av ADHD-medicin
Medicinering vid ADHD kan vara en mycket effektiv behandlingsform för att minska symtom, men det kommer också med potentiella biverkningar. De olika läkemedlen har olika potentiella biverkningar och därför är det viktigt att föra en diskussion med läkare kring detta innan förskrivning. Några vanliga biverkningar är till exempel sömnproblem, muntorrhet, minskad aptit, viktminskning och magsmärtor. Det finns också mer ovanliga och allvarliga biverkningar. De är till exempel psykos, tics, kramper och självmordstankar- eller känslor.
De flesta biverkningarna är lindriga och övergående. Vissa kan minskas med ytterligare åtgärder, såsom sömnmedicin och registrering och uppföljning av aptit och vikt. Det är viktigt att patienten har regelbunden kontakt med sin läkare, särskilt för att säkerställa att de positiva effekterna av medicineringen inte överskuggas av negativa hälsoeffekter. Det är också viktigt att betona att en välavvägd behandlingsplan inte bara handlar om medicinering, utan bör kompletteras med regelbunden uppföljning och anpassning av behandlingen i samråd med vårdgivare, för att säkerställa att både de fysiska och psykiska behoven hos patienten möts på bästa sätt. Kontinuerlig läkarkontakt är också viktigt eftersom doseringen kan behöva justeras en eller flera gånger innan man hittar rätt dos för respektive individ.
ADHD-medicin barn
Allt fler barn och ungdomar blir diagnostiserade med ADHD. I Sverige idag har tio procent av pojkarna mellan 10 och 17 år diagnosen, och för flickor i samma åldersgrupp är siffran sex procent. Uppgången av antalet barn och ungdomar med ADHD har lett till en ökad förskrivning av ADHD-mediciner. Det är vanligt att föräldrar till barn med ADHD har funderingar kring huruvida medicinering är bra och om eventuella biverkningar kan komma att påverka barnets välmående till det negativa, frågor som är naturliga och som kan besvaras av ansvarig läkare. I många fall är medicinering en mycket effektiv behandlingsform för barn och ungdomar. Det underlättar ofta skolgången och det sociala livet mycket, och även vardagslivet kan upplevas som lättare och mindre konfliktfyllt.
Forskning visar att många, fler än hälften av de ungdomar som påbörjar medicinering för ADHD, avbryter behandlingen inom ett år. För barn är siffrorna något lägre men fortfarande höga, runt 35 procent slutar medicinera inom ett år från det att man började. Sannolikt finns det flera orsaker till detta. Det kan exempelvis handla om att barnet eller ungdomen drabbas av biverkningar som överskuggar den positiva effekten medicineringen, eller att effekten av medicineringen inte upplevs vara tillräckligt stor och därmed inte lever upp till individens eller familjens förväntningar.
ADHD självmedicinering
Att ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan ge upphov till känslor av frustration och maktlöshet inför de svårigheter man upplever. Det är förståeligt och normalt att vilja göra något för att förbättra situationen. Självmedicinering utan förskrivning från läkare är dock aldrig rätt väg att gå. Detta beror bland annat på att medicinerna kan leda till biverkningar. Oftast handlar det om lindriga biverkningar, men ibland kan allvarligare sådana förekomma. Oavsett grad på biverkningarna måste de övervakas av läkare som har kunskap inom ämnet.
Om du som är drabbad eller nära anhörig till någon med ADHD känner dig frustrerad över hur du kan hantera diagnosen och dess symtom, finns det flera andra saker som kan göras för att förbättra situationen. Det kanske allra viktigaste är att skaffa sig kunskap om diagnosen. Det finns mycket bra litteratur på närmsta bibliotek och på nätet om ADHD. Utöver att skaffa sig kunskap om ADHD, är det även hjälpsamt att bygga upp ett stöttande nätverk. Att kommunicera öppet med familj, vänner och eventuellt lärare eller arbetsgivare kan göra stor skillnad.
Är ADHD-medicin amfetamin?
Vissa av de läkemedel som skrivs ut vid ADHD är narkotikaklassade. I denna grupp mediciner ingår bland annat läkemedel med de aktiva substanserna metylfenidat och dexamfetamin. Metylfenidat har likheter med amfetamin. Dexamfetamin är som namnet antyder en typ av amfetamin. När det kommer till behandling av barn och unga är läkemedel med de aktiva substanserna guanfacin eller metylfenidat förstahandsval. Läkemedel baserade på dexamfetamin skrivs ut när annan behandling inte bedöms vara tillräcklig. Dock är doserna av substansen så pass små att det inte finns någon risk för beroende eller ruseffekter. Man har inte heller kunnat se att medicinering av barn och ungdomar ökar risken för framtida missbruk.
Är det farligt att ta ADHD-medicin utan att ha ADHD?
Man ska bara ta ADHD-mediciner om man själv har konstaterad ADHD och har fått läkemedlen utskrivna av sin läkare. Att ta centralstimulerande mediciner utan att ha diagnosen ADHD kan vara farligt. Dessutom innebär det att medicineringen inte övervakas av läkare, vilket i sin tur innebär risker. För att få en ADHD-diagnos krävs det att man genomgått en utredning som genomförs av psykolog och läkare. Testningar och intervjuer genomförs och man ser till att inga andra omständigheter kan förklara individens svårigheter. När utredningen är klar kan man konstatera om kraven för diagnos är uppfyllda eller ej, och först då börjar man tala om behandling.
Läkemedelsbehandling är inte det enda alternativet. Psykoedukation, anpassningar i skolan och i hemmet och KBT är andra åtgärder som ofta är effektiva, och oftast testar man dessa först för att se om symtomen kan minska utan läkemedel. Om dessa åtgärder inte visar sig lindra symtomen i den utsträckning som individen behöver, kan det bli tal om läkemedelsbehandling. Om du upplever ADHD-relaterade symtom och misstänker att du kan uppfylla kraven för diagnosen, ta kontakt med oss på Nova psykiatri för att boka ett gratis bedömningssamtal.
Medicinering Nova Psykiatri
På Nova erbjuder vi för närvarande inte medicinering som en del av våra tjänster. Däremot kan vi hjälpa dig att förstå de olika alternativen och hur du kan gå tillväga för att få den vård du behöver.
Antingen kan välja att fortsätta via offentlig psykiatri, där vi gärna skickar en remiss. I offentlig vård kan du få medicin och behandling utan kostnad, men det kan vara långa väntetider.
Alternativt kan du få medicinsk hjälp privat via våra samarbetspartners, vilket går snabbare men innebär en kostnad. Vanligtvis ligger insättningskostnaden mellan 7 000 och 10 000 SEK det första året, med en lägre kostnad efterföljande år. Det är viktigt att notera att vi inte sätter priserna eller erbjuder dessa behandlingar direkt.
Källor
FASS.se
Janusinfo.se
Läkartidningen.se
Nyheter.ki.se
Regionuppsala.se
Misstänker du ADHD?
Boka ett gratis bedömningssamtal. Tid inom 24h. Samtal med psykolog via video eller telefon. Tider dagtid, kvällar och helger.