Så stöttar du din Autistiska partner

– 6 Tips för att bygga en starkare relation

Att vara partner till någon med Autism kan vara både givande och utmanande. Autism påverkar hur en person kommunicerar, hanterar känslor och upplever sociala situationer. I en relation kan dessa skillnader ibland leda till missförstånd. Men med lite förståelse och anpassning kan ni bygga en stark och nära relation. I den här artikeln får du tips på hur du kan stödja din Autistiska partner och skapa en trygg och positiv relation tillsammans.

Så stöttar du en Autistisk partner i vardagen

Att bygga en stark och kärleksfull relation med en Autistisk partner handlar om att förstå deras behov, kommunikationsstil och styrkor. Genom att skapa en trygg och förutsägbar miljö, visa intresse för deras unika värld och stötta dem i vardagens utmaningar kan ni bygga en relation som är både meningsfull och givande. Nedan följer konkreta tips och strategier för att stötta din partner och stärka er relation.

1. Förstå autism

Första steget i att stötta din partner är att förstå dem. Detta gör du genom att läsa på om Autism och vilka utmaningar det kan innebära i vardagen. Autism, eller ASD (autismspektrumtillstånd), är en utvecklingsrelaterad funktionsnedsättning som har en neurobiologisk grund och påverkar hur hjärnan bearbetar information. Autistiska personer kan ha svårt att kommunicera och förstå sociala signaler. De kan vara känsliga för starka sinnesintryck, som ljud och ljus, och kan uppleva nya situationer som stressande. Många har behov av rutiner och kan behöva längre tid för att bearbeta information. Autism är ett spektrum, vilket betyder att alla med Autism är olika. Vissa behöver lite eller inget stöd, medan andra kan behöva daglig hjälp. Genom att förstå dessa utmaningar får du en grundläggande förståelse för vad din partner kan uppleva.I följande avsnitt går vi igenom konkreta sätt att stötta din Autistiska partner i vardagen.

2. Kommunikation

För många Autistiska personer kan det vara svårt att tolka icke-verbal kommunikation, som kroppsspråk, ansiktsuttryck och tonläge. Din partner kanske inte alltid förstår när du behöver stöd eller bekräftelse, vilket kan kännas sårande. Detta är dock sällan ett tecken på ointresse, utan handlar mer om svårigheter med att tolka sociala signaler. Som partner kan du hjälpa till genom att vara öppen och tydlig med dina behov. Här är några konkreta tips:

  • Att vara tydlig och direkt: Många Autistiska personer uppskattar tydlig kommunikation. Försök vara konkret i vad du säger och undvik att vara alltför indirekt eller subtil. Till exempel istället för att förvänta dig att din partner ska förstå vad du menar, säg det rakt ut. Om du känner dig ledsen och behöver tröst, kan du säga: “Jag känner mig ledsen idag och behöver att du är här för mig. Kan vi prata om det?”

  • Skriftlig kommunikation: Vissa Autistiska personer tycker att det är enklare att kommunicera skriftligt, exempelvis via sms. Det ger dem tid att bearbeta informationen och minskar risken för missförstånd. Att använda skriftlig kommunikation kan också vara ett bra sätt att ta upp känsliga ämnen, eftersom din partner får tid att reflektera över dina ord innan ni pratar om det.

3. Rutiner och förutsägbarhet

Förstå och respektera behovet av struktur och rutiner. Många Autistiska personer trivs med rutiner och förutsägbarhet, eftersom dessa ger trygghet och minskar känslan av överväldigande i vardagen. Att planera aktiviteter i förväg och förbereda din partner på förändringar kan bidra till en lugnare och mer harmonisk relation. Om ni till exempel ska åka bort över helgen kan det vara bra att prata om det i god tid och gå igenom detaljerna tillsammans. Ett annat sätt att skapa trygghet är att införa gemensamma rutiner. Det kan handla om små saker, som att laga middag ihop en bestämd dag i veckan eller att ha en fast kväll för att titta på film. Sådana rutiner kan skapa en känsla av stabilitet och göra att din partner känner sig mer avslappnad och bekväm i relationen.

4. Dela glädjen i specialintressen

Många Autistiska personer har specialintressen, något de är särskilt intresserade av och gärna lägger mycket tid på. För din partner kan dessa intressen vara en viktig del av livet. Genom att visa intresse och engagera dig i din partners intressen kan det ge dig inblick i en värld som är viktig och meningsfull för din partner, vilket kan skapa förståelse och stärka bandet mellan er. Om din partner till exempel älskar att samla på något, vara kreativ inom ett särskilt område eller spela ett visst spel, prova att delta i det. Genom att dela din partners glädje för sitt intresse visar du inte bara stöd, utan också att du är villig att vara en del av något som är viktigt för hen.

5. Ge utrymme för sensoriska behov

Många Autistiska personer har sensoriska behov, vilket innebär att de kan vara känsliga för vissa ljud, ljus, lukter, beröring eller andra sinnesintryck. Sensorisk känslighet kan variera och kan påverka hur din partner upplever vardagliga situationer. Till exempel kan höga ljud eller starka ljus kännas överväldigande och skapa obehag eller ångest. För att skapa en trygg miljö för din partner kan du försöka anpassa er miljö så att det känns behagligt. Om ni är på en plats med höga ljud kan du till exempel föreslå att ni går till en lugnare miljö. Fråga gärna din partner hur du kan hjälpa till att göra miljön mer behaglig, så att ni båda kan känna er avslappnade och trygga tillsammans.

6. Diagnosens betydelse för relationen

Att få en diagnos kan vara viktig för både dig och din partner. För din partner kan diagnosen ge klarhet och förklara många av de utmaningar hen mött i livet. Den kan hjälpa hen att förstå sig själv bättre och eventuellt hitta en gemenskap med andra Autistiska personer. För dig som partner kan diagnosen ge insikter om varför vissa situationer eller beteenden är svårare och hjälpa dig att se hur du kan stötta hen bättre. Om din partner inte har en diagnos men du misstänker att hen kan vara Autistisk, kan det vara svårt att veta hur du ska ta upp ämnet. Ett första steg kan vara att ha en öppen och respektfull diskussion om Autism och vilka drag som kan finnas. Om din partner är öppen för det kan ni gemensamt utforska möjligheten att söka en utredning. En diagnos kan i bästa fall bli ett verktyg som hjälper er båda att förstå relationen bättre.

Avslutningsvis

Att förstå och stötta en Autistisk partner handlar om att skapa en relation där båda känner sig trygga och respekterade. Genom att vara tydlig i din kommunikation, respektera din partners behov av rutiner kan ni bygga en kärleksfull och stark relation. Autistiska personer kan ofta vara lojala, pålitliga och ha ett unikt sätt att se på världen. Dessa egenskaper kan vara en stor tillgång i en relation. På det sättet innebär Autism unika styrkor och utmaningar, och genom ömsesidig respekt och anpassning kan ni skapa en relation som är meningsfull och givande för er båda.

Misstänker du Autism?

Boka ett gratis bedömningssamtal. Tid inom 24h. Samtal med psykolog via video eller telefon. Tider dagtid, kvällar och helger.