ADHD och EIPS - likheter och skillnader
Ibland kan olika diagnoser likna varandra, och det kan vara svårt att veta vad som är vad. Vissa diagnoser kan ha överlappande symtom, och ibland kan en diagnos se ut som en annan om man inte tittar närmare. Det kan också bero på att problem för en viss diagnos i sin tur skapar problem som ser ut som en annan diagnos. Två diagnoser som kan vara svåra att hålla isär är EIPS och ADHD. De har många likheter, men också viktiga skillnader som kan hjälpa en förstå vad det är man lider av.
Vad är ADHD?
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) är en neuropsykiatrisk diagnos där man har svårt med uppmärksamhet, impulsivitet och hyperaktivitet. ADHD kan se olika ut beroende på vilken form man har. Man kan ha olika former, beroende på om man har mest problem med ouppmärksamhet eller med hyperaktivitet och impulsivitet, eller med båda. Innan fanns det en diagnos som hette ADD, idag kallas den ADHD, huvudsakligen ouppmärksam form. Personer med detta kan ha problem med saker som att man gör mycket slarvfel, glömmer vad man ska göra eller inte slutför uppgifter man påbörjat. Man kan också ha svårt att hålla uppmärksamhet längre stunder och undviker saker som kräver detta. Det kan också handla om att man ofta tappar bort saker och har svårt för organisering. Har man däremot ADHD, huvudsakligen hyperaktiv/impulsiv form, kan det snarare röra sig om att man har svårt att sitta still eller blir väldigt rastlös. Man kan prata väldigt mycket, råka avbryta andra och hoppa in i samtal man inte är en del av. Om man har problem med både hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet, kan man få en form som kallas ADHD, kombinerad form. Olika former av ADHD finns att läsa mer om här.
Vad är EIPS?
EIPS (Emotionellt Instabilt Personlighetssyndrom) är samma sak som Borderline personlighetssyndrom, de olika namnen beror på att de heter olika saker i olika diagnossystem. Det är ett personlighetssyndrom där man har starka och växlande känslor, instabila relationer med andra, och en osäker självbild. Någon med EIPS har ofta svårt att hantera de starka känslorna man känner, och man kan på impuls göra saker som är skadliga för en själv. Detta kan både vara destruktiva beteenden, självskada eller suicidala beteenden. Det är vanligt att man har svårt att kontrollera sin ilska. Ofta känner man sig förvirrad kring vem man är och kan känna en form av tomhet. Det är främst kvinnor som drabbas av det, och de flesta får sina problem i tonåren.
Likheter mellan ADHD och EIPS
Personer med ADHD och EIPS upplever ofta impulsivitet, vilket kan leda till att man agerar utan att tänka efter på sätt som kan vara skadliga för en själv. Detta kan innebära att man tar hastiga och avgörande beslut, som till exempel impulsiva relationsval. Båda diagnoserna innebär även svårigheter med känsloreglering, men uttrycken kan skilja sig något åt. En person med ADHD kan snabbt växla mellan olika känslotillstånd, medan någon med EIPS ofta upplever känslor som kommer plötsligt och med intensiv kraft, vilket kan leda till ilskeutbrott hos båda grupperna. Dessutom finns en förhöjd risk för beroendeproblematik, självskadebeteende och ätstörningar hos personer med både ADHD och EIPS.
Skillnader mellan ADHD och EIPS
En viktig skillnad mellan ADHD och EIPS är att för att få en ADHD-diagnos måste symtom ha funnits sedan man var ett barn. EIPS kan man däremot utveckla i vilken ålder som helst, även om det vanligaste är att problemen börjar i puberteten. Har man inte haft sina problem som barn kan det alltså inte vara ADHD. För både ADHD och EIPS är impulsivitet karaktäristiskt, men den ser olika ut. Vid ADHD finns impulsiviteten alltid med och sker även utan att det finns en känsla som har triggat den. Vid EIPS kommer och går impulsiviteten, och triggas ofta av de intensiva känslor som personer med EIPS kan ha. EIPS präglas av en rädsla för att bli övergiven och man gör stora ansträngningar att undvika detta. Det gör ofta att man får stormiga relationer, eftersom man överkompenserar ett sätt som blir påfrestande för den andra i relationen. Ofta pendlar någon med EIPS mellan att idealisera och nedvärdera den andra i relationen. Någon med ADHD kan också ha stormiga relationer, men man har inte den intensiva rädslan att bli övergiven, och pendlar inte i sin bild av den andra i relationen. För personer med EIPS är en instabil självbild och självkänsla vanligt, vilket kan innebära att man känner sig utan en fast identitet och att självvärdet sviktar. Detta är inte en del av ADHD-problematiken. Två centrala kännetecken för ADHD är däremot ouppmärksamhet och hyperaktivitet, såsom svårigheter med detaljer, organisering, eller en rastlöshet och svårighet att sitta still. Dessa drag är inte centrala för personer med EIPS.
Att ta med sig
EIPS och ADHD liknar varandra på många sätt, och kan ibland vara svåra att se skillnad på de två diagnoserna. Det finns dock betydande skillnader som kan hjälpa en veta vad problemen bottnar i. Både EIPS och ADHD är diagnoser som kan leda till svårigheter i vardagen. Båda diagnoserna kan vara utmanande, men det finns god hjälp att få för båda diagnoserna. Känner du igen dig i någon av diagnoserna, oavsett om det är ADHD, EIPS eller båda två, och känner att det påverkar dig negativt i vardagen? Då kan det vara en bra idé att söka kontakt med en vårdgivare för hjälp.
Misstänker du ADHD?
Boka ett gratis bedömningssamtal. Tid inom 24h. Samtal med psykolog via video eller telefon. Tider dagtid, kvällar och helger.