Är ADHD en superkraft?
Genom årtionden har synen på ADHD förändrats. Det har länge upplevts, och kan förstås än idag, upplevas som något stigmatiserat. På senare år har det dock blivit allt vanligare att självhjälpsböcker och kändisar beskriver sin ADHD som en superkraft. Hur mycket vetenskaplig stöttning finns i den beskrivningen?
Vad menar man med att ADHD är en superkraft?
Forskning visar att personer med ADHD ibland har unika styrkor. En av de mest framstående är kreativiteten. Studier har visat att koncentration kan begränsa kreativt tänkande, och individer med ADHD har därför visat sig prestera bättre på tester som mäter förmågan att tänka utanför boxen. Ett exempel är tester där deltagarna ska komma på originella idéer, som att skapa fantasifrukter eller ge nya namn åt redan existerande objekt som “pasta” eller “läkemedel.” När en oberoende grupp rankar idéerna efter kreativitet, får personer med ADHD ofta högre poäng. Ytterligare en egenskap som brukar nämnas som ett exempel på en ADHD-superkraft är hyperfokus. Personer med ADHD kan hamna i stunder av så kallat hyperfokus. Hyperfokus betyder att en person intensivt fokuserar på och dedikerar sig till en viss uppgift. Hyperfokus kan uppstå när en person med ADHD engagerar sig i något som verkligen fångar deras intresse eller utmanar hjärnan på ett sätt som känns belönande. Under dessa perioder kan de vara väldigt effektiva, och till och med prestera bättre än neurotypiska (dvs, personer som inte har en NPF-diagnos). Det kan för den med ADHD kännas som att världen runt omkring försvinner. Men, detta är på gott och ont - hyperfokus kan också ha en viss kostnad. Personen kan ofta bli så slukad av uppgiften att det blir svårt att skifta fokus till något annat. Då kan en person med ADHD bortprioritera annat som är viktigt, inklusive hälsovanor som att äta och sova. Det kan också vara en stor uttömning av energi att engagera sig så fullständigt till en uppgift, så när man väl har ett avbrott kan personen uppleva utmattning, nedstämdhet eller irritation. Hyperfokus har också sin egen vilja, och riktas inte alltid åt något positivt eller produktivt. Det är därför viktigt att bära med sig att om hyperfokus är en superkraft, så måste denna vara riktad åt något som personen upplever som positivt, såväl som ske på ett balanserat sätt.
Vad talar emot ADHD som en superkraft?
För att få diagnosen ADHD måste en person uppfylla vissa kriterier som visar på en funktionsnedsättning. ADHD innebär att symtomen ska påverka livskvaliteten negativt inom flera områden, såsom socialt, akademiskt eller yrkesmässigt. Dessutom ska problemen uppträda i minst två olika miljöer. ADHD medför också ökad risk för psykisk ohälsa, såsom låg självkänsla, depression och ångest. På grund av att personer med ADHD kan ha svårigheter med impulskontroll, löper de även en statistisk högre risk att både utveckla ätstörningar (som hetsätning) eller missbruk, till exempel av alkohol. Det kan även vara viktigt att bära med sig att vissa med ADHD upplever att det kan vara förminskande att beskriva ADHD som en superkraft. De menar att liknelsen inte ger en rättvis bild av de svårigheter som ADHD innebär. Som tidigare nämnt har många med ADHD en lägre självkänsla. Det beror bland annat på att man ofta upplever att man inte kan möta andras eller sina egna förväntningar. Att påstå att ADHD är en superkraft kan därför innebära en risk att ställa för höga förväntningar, när dessa personer snarare söker förståelse och acceptans för sina svårigheter.
Borde man kalla ADHD för en superkraft?
Även om det tycks finnas argument för att inte kalla ADHD för en superkraft, kan det finnas en god tanke bakom. När ett barn får en ADHD-diagnos är det inte okänt att barnet kan uppleva detta som ett nederlag, eller som att det är “något fel på en”. Även om en diagnos vanligtvis medför positiva förändringar, såsom anpassningar i skolan, kan en utredning bli en situation där barnets svaga sidor görs tydliga. I sådana situationer, framför allt när det är ett barn, är det extra viktigt att fokusera på barnets starka sidor. Det kan inkludera att nämna några av de styrkor som personer med ADHD har, till exempel de som nämnts tidigare som kreativitet och hyperfokus. Att få en diagnos kan framkalla en rad känslor, från lättnad över att få en förklaring på sina svårigheter till oro över att inte längre betraktas som "normal". Därför är det extra viktigt att bemöta diagnosen på ett positivt och stärkande sätt, särskilt när det gäller barn och unga. När en ADHD-diagnos ställs handlar det ofta om att kartlägga och förstå de utmaningar och svårigheter som individen möter, som koncentrationsproblem, impulsivitet eller svårigheter att följa instruktioner. Men om detta blir det enda fokuset, kan det skapa en känsla av hopplöshet och brist på självförtroende. Att istället lyfta fram styrkorna och de positiva aspekterna av ADHD, som kreativitet, energi och förmågan till hyperfokus, kan bidra till att bygga en mer balanserad självbild. Det är här tanken om "superkraft" kan komma in som ett sätt att skifta perspektivet från att enbart fokusera på svårigheterna till att även erkänna potentialen och styrkorna. Genom att fokusera på dessa positiva egenskaper kan det hjälpa barn och ungdomar att förstå att deras diagnos inte bara är en börda utan också en källa till unika talanger och möjligheter. Detta synsätt kan också fungera stärkande i vuxenlivet. Många vuxna med ADHD har kämpat under hela sina liv med att passa in i en värld som inte alltid är utformad för att hantera deras sätt att tänka och fungera. Genom att omfamna tanken på ADHD som en superkraft kan det ge en ny stolthet och identitet till dem som annars kanske känner sig stigmatiserade.
Sammanfattningsvis
Så, är ADHD en superkraft? ADHD kan ge styrkor som kreativitet och hyperfokus, vilket kan vara till stor fördel i rätt sammanhang. Men vi får inte glömma att diagnosen också innebär utmaningar som påverkar många aspekter av livet. Att kalla det en superkraft kan stärka självkänslan, men det finns också en risk att det förminskar de svårigheter som följer med. I slutändan handlar det om balans – att lyfta fram styrkorna utan att blunda för svagheterna. ADHD kanske inte är en superkraft i sig, men rätt hanterat kan det ge dig tillgång till de andra superkrafterna du har.
Misstänker du ADHD?
Boka ett gratis bedömningssamtal. Tid inom 24h. Samtal med psykolog via video eller telefon. Tider dagtid, kvällar och helger.