Personer med ADHD löper större risk att drabbas av ångest och depression. I denna artikel undersöks varför samsjuklighet mellan ADHD och dessa psykiska tillstånd är vanligt, vilka konsekvenser det har för individen och hur det kan påverka behandling. 

Samsjuklighet vid ADHD

Samsjuklighet - vad betyder det?  

Vissa kombinationer av diagnoser är mer vanliga än andra. När en person har två sjukdomsdiagnoser samtidigt kallas detta för samsjuklighet. Statistik visar att 50 procent av de med ADHD också har en annan diagnos - de vanligaste är ångestdiagnoser och depression. Det här innebär att människor som har ADHD löper större risk att utveckla depression och ångest, jämfört med den allmänna befolkningen. Samsjuklighet innebär ofta en lägre livskvalitet och högre funktionsnedsättning, men kan också göra behandlingar svårare. För dig som har både ADHD och depression, eller ADHD och ångest, är det viktigt att veta att man fortfarande kan bli hjälpt av behandling, men det kan ibland ta längre tid och vara mer påfrestande. Det beror dels på att det kan vara svårt för den som ger vården att avgöra vilken behandling som ger bäst effekt, dels då vissa aspekter av ADHD-diagnosen (så som ouppmärksamhet) kan försvåra behandlingen. 

Ångest och depression som diagnos  

Att uppleva ångest eller att man känner sig “deppig” är uttryck som ofta förekommer i det vardagliga språket, men för att få en ångest- eller depressionsdiagnos krävs det att man uppfyller vissa kriterier. För en depressionsdiagnos måste en person upplevt känslor av nedstämdhet (till exempel ledsenhet, tomhetskänslor och hopplöshet), eller ett tappat intresse för dagliga aktiviteter. Personen ska ha upplevt detta i 2 veckor, så gott som varje dag. Andra symtom kan vara förändrad kroppsvikt eller sömnvanor, känslor av värdelöshet och minskad koncentrationsförmåga. Till skillnad från depression så finns det flera olika typer av ångestdiagnoser. En av dessa är generaliserat ångestsyndrom (GAD) som är vanligt förekommande tillsammans med ADHD. Diagnosen innebär att man känner oro och rädsla under stora delar av dagen, men till skillnad från andra ångestsyndrom är inte ångesten kopplad till ett särskilt sammanhang (till exempel i sociala sammanhang, som vid social ångest). Därav namnet på diagnosen - ångesten är generaliserad, och så pass stark att den medför en funktionsnedsättning för individen och begränsar livsutrymmet.  

Varför finns det en koppling mellan ADHD och ångest/depression  

Varför finns det en sådan stark koppling mellan ADHD och ångest/depression? Det finns flera svar på den frågan.  

  • ADHD och psykisk belastning i vardagen: Ett kriterium för att få en ADHD-diagnos är att det ska orsaka en funktionsnedsättning, och att man har symtom i minst två olika kontext (till exempel hemma och på jobbet). Detta innebär att människor som har ADHD -per definition- har svårigheter och möter motgångar i olika sammanhang. Forskning visar tydligt att människor med ADHD har lägre självkänsla. Det är inte ovanligt att personer med ADHD möter kritik från omgivningen för att inte kunna möta krav och förväntningar, vilket kan vara förenat med en känsla av skam och misslyckande. Det är därför inte svårt att förstå hur ADHD ökar risken för att både utlösa och förvärra ångest och depression. ADHD påverkar helt enkelt vardagen på ett sätt som kan leda både till känslor av nedstämdhet och oro för tillkortakommanden.  

  • ADHD och emotionsreglering: Personer med ADHD kan ha svårt att reglera sina känslor, vilket kan medföra en större utmaning att hantera stress, frustration och motgångar. När dessa svårigheter kombineras med känslor av ångest eller nedstämdhet kan det bli överväldigande, vilket kan göra det svårare att bryta negativa tankemönster eller hantera psykisk ohälsa på ett effektivt sätt. På detta vis kan svårigheterna som ADHD medför öka mottagligheten för att utveckla depression och ångestsyndrom, eftersom man är mer sårbar för påfrestningar.  

  • Neurologisk koppling: Forskning visar att det finns vissa gener som påverkar både sårbarheten för ADHD och depression. Detta skulle kunna förklara varför en person med ADHD löper större risk att utveckla depression, eftersom de i viss mån styrs av samma gener. Det finns också stöd för att både ADHD och ångest är kopplat till att ha låga nivåer av ett särskilt ämne i kroppen som är viktigt för hur hjärnceller kommunicerar med varandra, en molekyl som heter GABA. När dessa nivåer är ur synk kan nervsystemet reagera med att hyperaktiveras. Därför har man sett att både vid ADHD och ångest är kroppen i ett läge av “Fight or Flight”. Denna koppling skulle i sin tur kunna förklara den höga förekomsten av samtidig ADHD och ångest, eftersom de påverkas av samma system och ämnen i kroppen.  

Sammanfattningsvis är samsjuklighet vanligt mellan ADHD och ångest eller depression. Detta beror på att ADHD kan skapa betydande vardagsutmaningar, som påverkar självförtroendet och kan leda till känslor av misslyckande. ADHD kan också innebära svårigheter med att hantera känslor, vilket kan öka mottagligheten för  ångest- och depressionssymtom. Dessutom visar forskning att gemensamma genetiska faktorer och biokemiska processer i hjärnan kan koppla samman ADHD med dessa diagnoser.

Misstänker du ADHD?

Boka ett gratis bedömningssamtal. Tid inom 24h. Samtal med psykolog via video eller telefon. Tider dagtid, kvällar och helger.